New Workstations Enhance Collaborative Environment

The workstation selected for our future headquarters embody Pilot’s goal to create a more open and collaborative work environment in the new building. You’ll notice lower divider walls and clean lines that match the minimalist approach applied to the overarching aesthetic used throughout the space. “This is a new beginning for us and an opportunity to embrace a new way to operate,” says Lisa Coyle, chief administrative officer. Pilot is trading in a work-in-silos approach for a setting that promotes more employee involvement and engagement. “At our core, we want our employee base to have a better awareness and understanding for the business,” she says. “That’s why we’ve consciously included design elements that reflect this desire for transparency.” Seating arrangements and furniture selections greatly factor into the ability to share knowledge, build relationships and work cooperatively.

Each new workstation has two drawers and a filing drawer. The orange colored panels are covered with a pushpin-accepting acoustical fabric, so they also act as sound absorption. Additional pink (or background) noise will be pumped throughout both floors to also lessen noise pollution. “All together, we have more than 10 conference rooms, huddle rooms or alternate meeting spaces that can be used if volume is a concern or privacy is desired,” says Lisa. “I’ve also asked managers to be thoughtful about employee placement in their department layout to accommodate individual work styles,” she says. Common workplace etiquette also comes into play. “Be conscious of the temptation to stop and interrupt people doing heads down work,” says Lisa.

Another feature of the new workstation is the ergonomic, dual monitor arms, which create more usable space by lifting the computer monitors off the desk surface. With the arm system, employees can move their monitors up or down to position them at a comfortable height. Similarly, the monitors can be moved back and forth to achieve the optimal distance for each user. The monitors do move independently from each other. Visually, the system provides a wire-free solution, which aligns with the clutter-free design approach in the new building.

Employees in offices will receive a standard desk that mimics the same visual approach, along with two guest chairs. NCS is moving to a workbench style seating arrangement. Each station has two drawers and two privacy panels. One is covered in the same pushpin-accepting acoustical fabric, providing sound absorption.

While the majority of workstations and chairs will be new, some will be repurposed from Rose Tree and used on the HQ’s third floor for HR, Office Services and the PMG team. Additionally, some furniture currently in use at the C/O will be repurposed in both offices and conference rooms at Braxton Way.

If you have any questions about the move to the new corporate headquarters, please email relo@pilotdelivers.com.